În contextul majorării cu 30% a tarifelor Hidro Prahova de la 1 ianuarie, se naște întrebarea de ce primăriile nu încheie contracte cu alți operatori de apă și canalizare? Unii edili susțin că nu au surse proprii de apă, alții că nu au bani pentru propria companie sau sunt ”captivi” ai unor programe de investiții derulate de operator.
Articol realizat de Luiza Toboc și Roxana Tănase
Tarife mai mari cu 30%
De la începutul anului, Hidro Prahova a majorat tarifele astfel încât clienții vor plăti pentru un metru cub de apă și canalizare 20,1 lei.
Prețul este printre cele mai mari din țară și dublu față de Apavil, compania Consiliului Județean Râmnicu Vâlcea care are același număr de angajați ca și Hidro Prahova, dar un profit de 10 ori mai mare (detalii AICI)
Observatorul Prahovean a contactat mai mulți primari din cele 73 de localități deservite de Hidro Prahova pentru a le solicita un punct de vedere despre majorarea tarifelor.
Primul episod poate fi accesat aici: Tarifele uriașe ale Hidro Prahova îi sperie și pe primari
Nicolae Brînzea (PNL), primar comuna Starchiojd: „La noi încă nu s-au încheiat toate contractele pentru parteneriatul cu Hidro Prahova. După preluarea mandatului am văzut un ritm accelerat în semnarea contractelor. Legat de tarife momentan nu pot să mă pronunț. Am văzut că a fost încheiat un acord în 2022, care a trecut și prin Consiliul Local, pentru derularea de investiții cu fonduri europene. Majorarea tarifelor a fost prinsă de atunci. Trebuie să analizăm ce presupune acel acord”.
Costel Brezeanu, (PSD) primar Telega: „Majorarea tarifului are un impact negativ asupra populației. Noile tarife sunt nejustificate dată fiind calitatea apei în Telega este deplorabilă, dar și faptul că nu s-a făcut nicio investiție. Practic, cei de la Hidro recuperează pierderile prin această majorare de 30%, ceea ce este o decizie absolut revoltătoare. Nu ne permitem înființarea propriul operator de apă-canalizare. Momentan rămânem în HidroPrahova”.
Ionuț Soare, ( PNL) primar Colceag: „ Avem doar 35% rețea de apă în Colceag și, în rest, promisiuni. Calitatea apei lasă de dorit în sensul că, de cele mai multe ori, ea este tulbure, iar oamenii, de teamă, o folosesc doar în scop menajer. Populația este extrem de nemulțumită. Suntem o comună cu oameni deloc bogați. Asemenea tarife la o calitate a serviciilor îndolielnică reprezintă o măsură deloc pe placul populației. Din păcate, nu ne permitem, așa cum fac alte localități, să ieșim din Hidro Prahova și să înființăm propriul serviciu”.
Irina Nistor (PSD), primar Campina: Planul tarifar ce a intrat în vigoare începând cu 01 ianuarie 2025 a fost aprobat încă din anul 2022, având ca justificare finalizarea unor investiții. Ne-am trezit în anul 2025 că investițiile sunt finalizate în proporție de 10-15% (ex. Câmpina), iar în unele localități nici nu s-au început, dar cu toate acestea locuitorii sunt obligați să plătească un tarif majorat cu 30%, un tarif nejustificat.
Având în vedere că Hidro Prahova știa că aceste investiții nu s-au derulat conform graficului, ar fi trebuit să vină din timp să propună schimbarea strategiei de tarifare. Dar acest lucru nu se poate face fără avizul ministerului pentru că sunt proiecte cu fonduri europene și o astfel de decizie poate avea consecințe nedorite.
În momentul de față, în urma mai multor întâlniri cu președintele Consiliului Județean, primarii, reprezentanții Hidro Prahova și cei ai Adi Apă s-a solicitat punct de vedere consultantului proiectului referitor la demersurile ce trebuie întreprinse pe mai departe și, totodată s-a cerut un aviz de la autoritatea de management (MIPE) ca această strategie de tarifare să fie modificată. Așteptăm răspunsul că să putem merge mai departe și să stopăm majorarea tarifului
În ceea ce privește ieșirea din Hidro Prahova cu siguranță că ne-am dori-o cu toții ținând cont de problemele cu care ne-am confruntat de-a lungul anilor și cu care ne confruntăm și la ora actuală, dar un astfel de demers trebuie analizat/gândit foarte bine pentru a înțelege și consecințele:
– Câmpina are investiții făcute în canalizare și pentru care s-au plătit foarte mulți bani. Hidro Prahova nu și-a amortizat aceste investiții, iar o eventuală ieșire din acest contract ar însemna achitarea acestor investiții de la bugetul local;
– Câmpina are o rețea veche ce nu mai face față, de aceea presiunea la apă este foarte mică; va începe în primăvară CL1 – proiect cu fonduri europene prin care se vor înlocui conductele pe 173 de străzi, o investiție de milioane de euro; niciun primar nu și-ar permite să susțină o astfel de investiție de la bugetul local.
– Suntem în situația în care conductele Câmpinei sunt foarte vechi, au fost exploatate ani la rând fără a se face vreo investiție.
Cum ți se pare subiectul?