La Ploiești, luni dimineață, în mai multe zone ale orașului aerului era irespirabil. Harta poluării s-a văzut cel mai bine pe site-ul Primăriei. Particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10 au înregistrat noi depășiri. Luni, în stația PH4, cantitatea de benzen era de aproape 5 ori mai mare față de valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane.
Mai mulți ploieșteni au semnalat, luni dimineață, că aerul este irespirabil în mai multe zone ale municipiului.
„Nu se poate respira în zona centrală. Sufăr de astm și de fiecare dată când sunt probleme cu poluarea am aceeași problemă. Mă sufoc. Nu pot respira”, ne-a semnalat unul dintre ploieșteni.
„Este ora 07.30 și deja nu se poate respira în Ploiești. Eu stau în zona 9 Mai”, ne-a spus un alt ploieștean.
S-a înroșit harta
În mai multe zone ale Ploieștiului, luni dimineață, s-au înregistrat noi depășiri la particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10. Cel puțin așa arata harta poluării din Ploiești, pe site-ul Primăriei.
La PM 2,5, conform sursei citate, în aer se înregistrau depășiri la pulberile în suspensie PM 2,5.
Aerul era irespirabil în Bereasca, în zona centrală și în zona 9 Mai. Astfel erau depășiri la microstația 1 (sediul Primăriei Ploiești) și microstația nr 4 ( Școala Gimnazială Anton Pann). Aceeași situație era înregistrată la microstația 10 (Școala Gimnazială IA Bassarabescu) și microstația 15 (Școala Gimnazială nr. 19 – Mimiu).
Pe lista unde erau înregistrate depășiri mai figurau microstațiile amplasate la Școala Gimnazială HM Berthelor (microstația 3), Grădinița nr. 8 (microstația 5), Școala Gimnazială „Sfânta Vineri” și microstația 9 ( Liceul Tehnologic Anghel Saligny).
La PM 10, luni dimineață, potrivit site-ului Primăriei Ploiești, se înregistrau depășiri la microstațiile din Bereasca, în zona centrală și în Cartierul Pictor Rosenthal. Situația era critică și în zona de est a Ploieștiului, precum și în zona 9 Mai și în zona centrală, dar și în zona de sud a orașului.
Aer cu benzen
Pe site-ul calitateaer.ro, aflat în administrarea Ministerului Mediului, singurele depășiri raportate au fost, luni, la ora 11.00, în stația PH4, la benzen. Cantitatea de benzen a fost de 24,44 unități/mc, respectiv de 5 ori mai mare față de valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane. De menționat este faptul că limita anuală la benzen este de 5 unități/mc.
Depășiri la benzen au fost raportate și, duminică, la ora 22.00, când în stația PH5 s-au înregistrat 10.00 unități/mc.
Efectele PM 2,5, PM 10 și benzen
Pe calitateaer.ro se precizează, clar, că benzenul este „substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate”. Aceeași sursă susține că benzenul „produce efecte dăunătoare sistemului nervos”.
PM 10 și PM 2,5, respectiv particulele în suspensie, reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ce efecte au asupra stării de sănătate?
„Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantată o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât și pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări”, se arată pe calitateaer.ro.
Observatorulph.ro a solicitat un punct de vedere din partea Agenției pentru Protecția Mediului Prahova cu privire la situația de luni dimineață. Totodată, Observatorulph.ro a solicitat la APM să menționeze posibilele surse de poluare din municipiul Ploiești.
Cum ți se pare subiectul?