Persoanele care au un venit minim de incluziune ar putea beneficia, în 2025, de un ajutor financiar în cuantum de 5000 de lei, pentru cheltuieli de înmormântare. Un ajutor în cuantum de 5000 de lei pot primi și familiile sau persoanele cu venituri lunare pe membru de familie mai mic decât salariul minim pe economie, care se află în situații de necesitate cauzate de incendii.
Aleșii locali ploieșteni sunt convocați, luni, la o nouă ședință de Consiliu Local. Pe ordinea de zi figurează și un proiect privind aprobarea metodologiei pentru acordarea ajutoarelor financiare pentru cheltuielile de înmormântare sau pentru acordarea unor ajutoare în caz de incendiu.
Ajutorul financiar pentru cheltuielile de înmormântare sau ajutorul în caz de incendiu ar urma să fie de 5.000 de lei în 2025, dacă proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi va fi aprobat.
Plata ajutorului financiar pentru cheltuielile de înmormântare și a ajutorului de urgență în caz de incendiu ar urma să fie aprobat prin dispoziția primarului, în urma unor anchete sociale efectuate de către personalul Administrației Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC) Ploiești.
Actele necesare pentru acordarea ajutorului de înmormântare
- certificat de deces, în original și copie
- actul de identitate al solicitantului
- acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relația de rudenie cu decedatul sau, după caz, acte care atestă calitatea de moștenitor, tutore, curator
- dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea
Cererea însoțită de acte/documente doveditoare, potrivit proiectului de hotărâre, se înregistrează la Administrația Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC) Ploiești.
Acte necesare pentru acordarea ajutorului de urgență în caz de incendiu
Propunerea de acordare a ajutorului de urgență are la bază cererea – declarația pe proprie răspundere, depusă la registratura ASSC Ploiești.
- acte de identitate membrii familie
- documente doveditoare privind cuantumul și proveniența veniturilor
- acte/documente pentru bunuri mobile/imobile, depozite bancare, după caz
- hotărâri judecătorești, după caz
- documente eliberate de autoritățile competente privind componența familiei și/ sau alte documente la solicitarea persoanelor care efectuează verificarea, în funcție de situația constatată
Situațiile în care nu se acordă ajutor financiar
Ajutorul financiar nu se acordă, potrivit proiectului de hotărâre propus, în cazul în care familia/persoana singură care solicită ajutorul deține:
- bunuri imobile: clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1200 mp în zona urbană și 2500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente
- bunuri mobile: mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice/autoivehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate și/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități
- depozite bancare – cel puțin unul dintre membrii familiei deține, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi /depozite bancare a căror sumă totală este mai mare de trei ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.
Cum ți se pare subiectul?