- Publicitate -

ZMEURA BIO DE LIPĂNEŞTI, O „PARFUMATĂ” AFACERE DE FAMILIE

Data:

zmeura10

Dacă treceţi prin Prahova şi sunteţi amatori de fructe de pădure e bine să ştiţi că la Lipăneşti (între Ploieşti şi Vălenii de Munte) o familie întreagă trudeşte pe o plantaţie de zmeură. Nu acum că e iarnă, dar în sezon, când e cald, familia Petrescu şi prietenii se pierd printre tufele de zmeură. Plantaţia nu e mare. Se întinde pe aproape jumătate de hectar.  Dar, chiar şi aşa, la cules e de muncă! Vasile Petrescu a venit cu oferta, să-i spunem aşa, `cules cu mâna ta`! Ferma este deschisă în lunile de vară pentru toţi cei care doresc să cumpere zmeură bio proaspătă, prospătă, culeasă chiar de ei.  „Mulți sunt curiosi să vadă cultura mea de zmeură. Şi nu vin doar prietenii mei aici, ci şi familii cu copii din împrejurimi. Au venit chiar și din Bucureşti. Le fac un mic instructaj înainte și îi las să-şi culeagă singuri zmeura pe care o pot cumpăra apoi mai ieftin.”

- Publicitate -

Şi uite aşa, la Lipăneşti, se strânge în fiecare vară o mare familie. Prieteni, rude, familii cu copii, oameni curioși să vadă grădina cu minuni a lui Vasile Petrescu. „Cei mai multi vor sa doarmă acolo şi au venit să stea cu cortul. Şi le place, se relaxează. Îmi povestesc a doua zi cum au dormit: a venit iepurele până la noi, am văzut o căprioară…”

 Zmeura trebuie culeasă din două în două zile, iar într-o lună se pot strânge până la o tonă şi jumătate de fructe.  Asta în condiţiile în care doar o lădiţă de 10 kg de zmeură se adună în aproape trei ore! 

Zmeura7

DUPĂ PREŢ, TRUFANDA! PREŢUL JUSTIFICAT! ZMEURA NU E TRATATĂ CU CHIMICALE

- Publicitate -

Poate părea mult, dar preţul ajunge şi la 25 lei/kg. Vasile Petrescu ţine la preţ pentru că ştie că ceea ce recoltează nu e stropit. Singurul lucru care îl deranjează pe nea Vasile este concurenţa neloială. „Fructele din piaţă vin din import cu aditivi şi mai apare pe pielea omului una alta din cauza chimicalelor. Sunt coapte înainte de termen şi se vând în piețe cu aproape 60 de lei/kg. La ei, stă zmeura pe tarabe şi două săptămâni, la mine stă maxim 24 de ore şi apoi mucegăieşte pentru că totul e natural.” Gunoiul de grajd este singurul fertilizant.

Vasile Petrescu este ajutat de fiica sa Irina. Aceasta ne povesteşte că `profitul depinde de piaţa de desfacere. Având în vedere că sezonul fructelor durează aproximativ o lună, că producţia este influenţată de starea vremii (secetă sau ploile excesive), este foarte important să ai comenzi, să iţi faci o clientelă fidelă`

plantatie zmeur vasile petrescu

ZMEURA DE LIPĂNEŞTI DIRECT ÎN FARFURIA TURIŞTILOR

- Publicitate -

Familia Petrescu livrează fructele către mici procesatori, restaurante, hoteluri. Dar până la clientul final e de muncă. Mai ales cu capriciile vremii din ultimii ani, Vasile Petrescu a înţeles că în perioadele cheie trebuie să stea cu ochii pe plantaţie. Dacă e secetă nu e bine, dacă plouă prea mult iarăşi nu e de culcat pe o ureche. Tocmai de aia, Vasile Petrescu şi-a luat măsuri de precauţie. A montat un sistem de irigaţii pe toţi cei 4000 mp cultivaţi.

 Zmeura e plină de vitamine, dar e un aliment perisabil. Irina Petrescu se plânge de faptul că obţinerea contractelor este greoaie. `Majoritatea cofetăriilor cumpără zmeură congelată, supermarketurile au pretenţia să ţină mult la raft, lucru care nu se întamplă decât dacă au substanţe chimice, care le detronează de la statutul de produse bio. Vânzarea în pieţele din oraş este dificilă şi sabotată de sistem. Ori plăteşti chiria unei tarabe minimum o lună (deşi nu ai marfă de adus zi de zi, plus un vânzător care să stea o zi întreagă să vândă), ori o dai cu un preţ de nimic celor care au tarabe. În ambele cazuri, ieşi în pierdere. La asta se adaugă clienţii care au pretenţia să o cumpere cât mai ieftin.`

 „CÂTE ŞUTURI AM LUAT, TOT ATÂŢIA PAŞI ÎNAINTE AM FĂCUT!„

- Publicitate -

În spatele afacerii de la Lipăneşti este o poveste de viaţă fabuloasă. Vasile Petrescu a crescut într-un cămin de copii. A făcut şcoală. S-a stabilit la Lipăneşti, pus pe fapte mari. În spatele casei a înfiinţat plantaţia de zmeură,  dar meseria de bază nu a dat-o uitarii. Este constructor de case.

PLANURI: FOIȘORUL CU POVEŞTI DIN GRĂDINA CU ZMEURĂ

Vasile Petrescu vrea să  împrejmuiască terenul cu un gard pentru a feri cultura de zmeură de animale. Iar pe lângă asta, omul nostru mai are un vis: să construiască un foişor unde să se adune toţi prietenii săi care vin să îl ajute vara, la cules.„E căldură mare si să se mai pitească și ei la umbră, să stăm după cules cu toţii la poveşti. C-aşa-i frumos.” Așa că toți cei care vor să răspundă prezent chemării de a se înfrupta în foișor din recolta de zmeură de anul acesta să urmărească povestea familiei Petrescu aici https://www.facebook.com/zmeurabyviaxpetrini?fref=ts.

- Publicitate -

 

sursa: andreeastroe.ro

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -