castele prahova

De departe, în topul clădirilor cu o arhitectură deosebită se numără Castelul Peleș, Castelul Pelișor, ambele din Sinaia, dar și Castelul Cantacuzino din Bușteni. La nivelul unor localități prahovene, sediile primăriilor au devenit, prin arhitectură, cele mai emblematice clădiri din zonă.

Castelul Peleș, din Sinaia, este unul dintre cele mai importante edificii din România, în prezent fiind muzeu. Castelul reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri din țară, prin arhitectura deosebită. Același lucru se poate spune și despre Castelul Pelișor, construit pe domeniul Castelului Peleș, din Sinaia. Una dintre deosebirile majore este că față de Castelul Peleș, care are 160 de încăperi, Pelișor are 99 de încăperi, însă modul cum a fost decorată clădirea îi conferă farmecul unei reședințe princiare.

Castelul Cantacuzino din Bușteni are un farmec aristocratic, având o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, fiind construit la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907.

O arhitectură deosebită se regăsește și la Castelul Iuliei Hasdeu, din Câmpina.

Pe de altă parte, în mai multe localități, trebuie spus că arhitectura a fost schimbată prin noile sedii ale primăriilor și căminelor culturale. La Bucov, de exemplu, primăria își desfășoară activitatea într-o clădire cu o arhitectură modernă. La fel și la Măgurele, la Bărcănești sau la Ariceștii Rahtivani ori la Breaza.

Trebuie însă precizat că în mai multe localități, clădirile unde își desfășoară activitatea autoritățile locale și-au menținut arhitectura. Așa se întâmplă la Bușteni, Comarnic sau Câmpina.

primaria bucov

tomsani

Primarie Barcanesti

Primaria Comunei Cerasu

magureni

primaria campina

primaria breaza

Primaria Aricestii Rahtivani

cladire primaria magurele

 

 

 

 

Articole asemănătoare
Viața Prahovei
  • Luni, 24 Aprilie 2017
  • De Roxana Tănase

Alegeri parţiale în Prahova

Aproximativ 30.000 de prahoveni aștepati pe 11 iunie la vot să-şi aleagă primarul. Alegerile parţiale, pentru desemnarea primarilor, vor avea loc pe 11 iunie. Atenţie, însa! Campania electorală va...