După ce mai mulţi cititori s-au arătat nemulţumiţi de factura la întreţinere, mai ales pe timp de iarnă, observatorulph.ro a apelat la specialişti pentru a afla cum se calculează consumul de căldură în apartamentele în care nu sunt montate sisteme de repartizare a costurilor. Astăzi vă prezentăm metodolocia de calcul a energiei termice în blocurile unde există apartamente debranșate de la sistemul centralizat de încălzire.
Cirește și STAI LA BLOC? CUM SE CALCULEAZĂ CONSUMUL DE CĂLDURĂ DACĂ NU EXISTĂ DEBRANŞĂRI (I)
În cazul în care în bloc există apartamente debranșate de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (S.A.C.E.T.), calcularea energiei termice se face prin arplicarea Art. 12 (2) din Ordinul 483/2008:
b) în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, sunt deconectări de la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice sau/şi sunt operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în condominiu, cantitatea de energie termică pentru încălzire consumată în spaţiile comune se calculează proporţional cu raportul dintre suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire montate în spaţiile comune luată împreună cu cea a conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încălzire ce traversează spaţiile comune şi suprafaţa echivalentă termic totală din condominiu (SET 3/SET, conform anexei nr. 2).
Suprafaţa echivalentă termic totală însumează suprafaţa echivalentă termic a tuturor corpurilor de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice şi cea a tuturor conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încălzire. Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporţională cu:
1. suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă pe care proprietarul le are în folosinţă (SET 2 din anexa nr. 2), dacă este cazul, pentru consumatorii racordaţi la reţeaua internă de distribuţie a agentului termic, fiind aplicabile prevederile art. 9 pct. 14;
2. suprafaţa echivalentă termic totală a corpurilor de încălzire şi a conductelor reţelei interne de distribuţie şi încălzire ce se găseşte în spaţiul cu altă destinaţie decât cea de locuinţă (SET 4 din anexa nr. 2), pentru operatorii economici;
3. suprafaţa echivalentă termic a coloanelor de încălzire şi de distribuţie ce traversează spaţiile cu destinaţie de locuinţă, pentru proprietarii care sunt deconectaţi;”
Dacă energia termica inregistrata de contorul de branșament si facturata asociatiei de proprietari este Q, [ Gcal], vă prezentăm mai jos etapele ce trebuie urmate ȋn repartitia acestei cantitati, ȋntre apartamentele din cadrul condominiului:
I.Calcularea energiei termice consumate prin radiatoarele apartamentelor racordate la sistemul centralizat:
Q rad = (SET rad / SET total ) x Q, [Gcal], cantitate ce trebuie suportata doar de catre proprietarii apartamentelor racordate la sistem
II.Calcularea energiei termice degajate de coloanele verticale care tranziteaza apartamentele condominiului:
Q col = (SET col / SET total) x Q, [Gcal], cantitate ce trebuie suportată de către toti proprietarii de apartamente din condominiu prin care trec aceste coloane, indiferent dacă sunt sau nu sunt racordaţi la sistem, sau dacă aceste coloane sunt sau nu sunt izolate termic.
III.Calcularea energiei termice consumate ȋn partea comuna (casa scarii, casa liftului, conductele de la subsol) a condominiului:
Q comun = (SETcomun/ SET total) x Q , [Gcal], cantitate ce trebuie suportata de catre toti proprietarii de apartamente din condominiu, indiferent daca sint / nu sint racordati la sistem.
IV.Repartizarea Q rad pe fiecare apartament racordat la sistem in parte. Aceasta repartitie se efectueaza dupa suprafata utila a apartamentului racordat (Su ap rac, [mp]) raportata la suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor din condominiu racordate la sistem ( Σ Su ap rac, [mp]), dupa cum urmeaza :
Q ap rac = (Su ap rac/ Σ Su ap rac) x Q rad
V.Repartizarea Q col pe fiecare apartament racordat sau nu la sistem in parte.
Aceasta repartitie se efectueaza după suprafaţa echivalentă termic a coloanelor din apartamentul respectiv (SET colap, [mp]) si suprata echivalenta termic totala a coloanelor din condominiu( SET col, [mp]), dupa cum urmeaza:
Q col ap = (SET col ap/ SET col) x Q col
VI.Repartizarea Q comun pe fiecare apartament racordat sau nu la sistem in parte.
Aceasta repartitie se efectueaza dupa cota indiviza care reprezinta raportul dintre suprafata utila a apartamentului (Su ap, [mp]) si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor din condominiu racordate sau nu la sistem ( Σ Su ap, [mp]), dupa cum urmeaza:
Q comun ap = (Su ap/ Σ Su ap) x Q comun
Cum ți se pare subiectul?