- Publicitate -

Localitatea din România unde nu există cimitir. Cum sunt înmormântați oamenii

Data:

fara cimitir

Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar moartea e o simplă mutare: din casă în grădină, în braţele Domnului, scrie Ziarul Unirea.

- Publicitate -

Risipiți prin munți și văi, la mari distanțe unii de alții, pe localnicii din Ceru Băcăinți nu-i vezi în zi de azi adunați laolaltă decât rar, la necazuri și bucurii, la nuntă sau înmormântare, la o Nedeie, cum e Sărbătoarea Salcâmului din luna lui mai sau în Sfânta zi de Paști. Viața lor e grea și ostenitoare, plămădită doar din muchii ascuțite și din extreme, asemenea calendarului simplificat al muntelui, care nu cunoaște decât răul și binele, iarna și vara, frigul și căldura. 

Este comuna cu cei mai puțin locuitori din Alba – vreo 346. Morții, ca peste tot, mai mulți decât născuții: în doi ani au murit 11 și s-a născut unul. Comuna este acum aproximativ la nivelul demografic al anului 1854  – cu 337 de locuitori, chiar mai puțini decât avea în anul 1900 – 387 de suflete.  Deși grădinița şi şcoala au fost renovate în 2015, cu fonduri de la Guvernul României, nu prea mai are cine să le frecventeze. Activitatea grădiniței a fost suspendată deoarece mai sunt doar trei copii în sat, iar școala cu clasele I-VIII funcționează cu un total de 19 elevi. Aceasta în condițiile în care, înainte de 1990, în comună erau cel puțin cinci corpuri de clădire care funcționau ca școli cu clasele I-IV.

Ce a mai rămas la Ceru Băcăinți? Nu în ultimul rând, o tradiție prea puțin cunoscută în alte colțuri de țară: înmormântarea rudelor în grădinile de pe dealuri, în imediata vecinătate a caselor. Astfel, moartea rămâne o simplă mutare – din casă în spatele grădinii; de la cele trecătoare și pline de necaz, la cele veșnice și îmbălsămate de odihnă. Mormintele din curtea casei îi liniștesc, le suspendă orice spaimă sau fior. Îi simt pe cei dragi aproape, îi plâng cu discreție și în fiecare zi le pot aprinde câte o lumânare. Nu este o situație unică, în multe locuri izolate din Ardeal optându-se din vechime pentru această practică.

- Publicitate -

Localnicii povestesc despre acest obicei ca de un lucru firesc, păstrat din vremuri imemoriale. Explicația este una simplă: satul se întinde pe cel puțin 60 de kmp, pe piscuri sau în depresiuni. Înainte vreme drumul principal al satului nu era asfaltat, era numai piatră. În plus, drumurile către cătune sunt mai degrabă simple poteci. ”La noi se zice că mortul nu trebuie zgâlțâit, pe pietre și pe podețe, peste gropi. Trebuie lăsat liniștit. Sicriul trebuie dus în liniște de rude, pe umeri, până la groapa săpată în grădină. Acolo îi plângem, le aprindem lumânări. Pomenirea lor o facem când ne este dor de ei, nu neapărat pe 1 noiembrie.  Iar cei bătrâni ajung mai ușor la morminte, să-și plângă morții”, povestește o localnică. Pe mulți dintre cei rămași în viață, dacă-i întrebi, îți spun că preferă să-și doarmă somnul de veci în grădina casei. În comună, practic nu există un cimitir, doar preoții și cantorii sunt înmormântați în curtea bisericii.

Parcă și plecarea nu-i așa de lungă…. Îi sperie mai ales înghesuiala, adunătura, lipsa de spațiu și de intimitate. Și în moarte, locuitorii din Ceru Băcăinți se poartă ca adevărați oameni ai muntelui: vor să se știe liberi și nestrâmtorați, în largul pășunii sau al grădinii, printre flori și iarbă proaspăt cosită. Doar ei cu Dumnezeu. O ecuație în care nu mai încape deloc Uniunea Europeană cu normativele ei… funerare.

sursa: realitatea.net

- Publicitate -

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -