Benzinăria veche

„Capitala aurului negru” este cu siguranţă denumirea sub care Ploieştiul este cunoscut în toată lumea. Însă cum s-a ales oraşul cu acest nume? În realitate, nimeni nu ştie cu exactitate să răpundă la această întrebare, însă există mai multe aspecte care, de-a lungul timpului, au contribuit la faima acestui renume al localităţii.

Cert este că judeţul Prahova a avut mari rezerve de petrol, care au început să fie exploatate în anul 1857 când, pe Strada Buna Vestire, a fost inaugurată de către fraţii Mehedinţeanu prima rafinărie din lume, sau „fabrica de gaz” cum i se spunea la vremea respectivă. Era construită special pentru a furniza Bucureştiului petrolul lampant necesar iluminatului public.

Treptat, industria prelucrării petrolului se dezvoltă în oraş, iar într-un pamflet tipărit în anul 1909, în revista umoristică „Furnica”, sunt enumerate câteva simboluri în lipsa cărora Ploieştiul ar fi fost un oraş fără identitate: „Un Quintus chiel cu capul gol/ Un Gherea fără clientelă/ Ploieştii fără de petrol…”.

Citește articolul integral pe iubescploiestii.ro

 

Administrație
  • Miercuri, 28 Iunie 2017
  • De Mihai Popescu

Mandat prelungit pentru directorul CSM Ploiești

Directorul CSM Ploiești, Cezar Stoichiciu, rămâne în funcție.  Mandatul acestuia a fost prelungit pentru 30 de zile. Cezar Stoichiciu este angajat la cabinetului primarului Ploieștiului, Adrian Dobre și detașat la...