Benzinăria veche

„Capitala aurului negru” este cu siguranţă denumirea sub care Ploieştiul este cunoscut în toată lumea. Însă cum s-a ales oraşul cu acest nume? În realitate, nimeni nu ştie cu exactitate să răpundă la această întrebare, însă există mai multe aspecte care, de-a lungul timpului, au contribuit la faima acestui renume al localităţii.

Cert este că judeţul Prahova a avut mari rezerve de petrol, care au început să fie exploatate în anul 1857 când, pe Strada Buna Vestire, a fost inaugurată de către fraţii Mehedinţeanu prima rafinărie din lume, sau „fabrica de gaz” cum i se spunea la vremea respectivă. Era construită special pentru a furniza Bucureştiului petrolul lampant necesar iluminatului public.

Treptat, industria prelucrării petrolului se dezvoltă în oraş, iar într-un pamflet tipărit în anul 1909, în revista umoristică „Furnica”, sunt enumerate câteva simboluri în lipsa cărora Ploieştiul ar fi fost un oraş fără identitate: „Un Quintus chiel cu capul gol/ Un Gherea fără clientelă/ Ploieştii fără de petrol…”.

Citește articolul integral pe iubescploiestii.ro

 

Articole asemănătoare
Social
  • Duminică, 23 Aprilie 2017
  • De Andra Vlad

Se schimbă vremea la Ploiești. Prognoza meteo

Astăzi, la Ploiești, sunt așteptate precipitații sub formă de ploaie, însă vremea continuă să se încălzească. Astfel, maxima zilei va atinge 15 grade Celsius, în timp ce la noapte termometrele vor...