- Publicitate -

Studiu de caz – Cum a ajuns Ploieștiul fără locuri de veci

Data:

cimitir mihai bravu

Despre criza locurilor de înhumare din cimitirele ploieștene se vorbește de mai bine de doi ani, timp în care administrația locală nu a dat semne de îngrijorare. Mai nou, însă, se vorbește de demararea unei proceduri de urgență pentru extinderea Cimitirului Mihai Bravu.

- Publicitate -

Ploieștiul are patru cimitire: Bolovani, Viișoara, Eternitatea și Mihai Bravu, dar, spun aleșii locali, nu mai sunt locuri de înhumare dispobile, lucru confirmat și de SGU, administratorul cimitirelor. În 2014, Servicii Gospodărire Urbană, societate înființată de Consiliul Local Ploiești, adresa primele solicitări pentru extinderea Cimitirului Mihai Bravu. Mai mult, anul trecut, la cererea expresă a SGU, în bugetul local au fost prevăzute necesare pentru demararea proiectului de extindere a lucrărilor, însă fondurile au fost direcționate câteva luni mai târziu, pe motiv că nu există caracterul de urgență pentru un astfel de proiect.

La un moment dat, în 2015, problema a intrat chiar în atenția Avocatului Poporului, pe motiv că 18 cereri ale ploieștenilor nu au fost soluționate, în ciuda faptul că, acestea au fost însoțite, conform regulamentului, de documente medicale care atestau starea gravă de sănătate în care se aflau persoanele în numele cărora au fost solicitate locuri de înhumare. La acea dată, cinci cereri vizau locuri de înhumare în Cimitirul Viișoara, două solicitări erau pentru Cimitirul Bolovani, una în Cimitirul Eternitatea și 10 în Cimitirul Mihai Bravu. Problema a fost rezolvată doar pe moment, prin acordarea locurilor de înhumare prevăzute, potrivit legii, pentru veteranii de război. Cât privesc alocările prevăzute în bugetul local, în 2015 a fost vorba de 100.000 de lei, iar în 2016 urma să fie acordată suma de 800.000 de lei. Proiectul de extindere a cimitirului Mihai Bravu nu a fost însă demarat la nivelul anului trecut, iar în 2016 subiectul a revenit în actualitate după ce, recent, SGU a transmis o nouă adresă Primăriei Ploiești

Citește și: Ploieștiul a rămas fără locuri de veci. Solicitarea SGU

- Publicitate -

Ulterior adresei transmise de SGU, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a vorbit despre faptul că anul acesta, la rectificarea de buget, va fi prevăzută suma de 500.000 de lei, pentru demararea proiectului de extindere a Cimitirului Mihai Bravu, cu 3,2 hectare, urmând ca fondurile să fie suplimentate în anii viitori. În acest sens, edilul a susținut că va demara, în regim de urgență, procedura de desemnare a firmei care să va ocupa de extinderea cimitirului. Mai mult, edilul municipiului a vorbit și de găsirea unor noi locații pentru transformarea în cimitire, iar una dintre ele, potrivit lui Dobre, ar fi peste drum de actualul Parc Municipal Vest. 

Cum s-a ajuns la criza locurilor de veci

Oficial, la nivelul municipiului Ploiești, sunt peste 54.600 de locuri de înhumare în Ploiești. Trebuie precizat din start că modul de concesionare a locurilor de înhumare a fost reglementat de Consiliul Local, în baza unui regulament, încă din perioada 2003. Mai mult, prin 2007, fostul ADPP a achiziționat un soft astfel încât să existe o bază cu toate locurile de înhumare din cele patru cimitire ale orașului, pentru o mai bună monitorizare a modului în care se realizează încasarea taxelor aferente concesionării, având în vedere că neplata dărilor timp de doi ani poate atrage concesionarea locului de înhumare către o altă persoană. În cazul în care pe locul de înhumare există construcție funerară, există obligativitatea ca SGU, administratorul cimitirelor, să dea în judecată concesionarul. Iar la acest capitol, SGU ar fi înaintat și o cifră al numărului de notificări: peste 16.000.

- Publicitate -

Un al doilea aspect este legat de modul în care au fost acordate locurile de înhumare în ultimii 15 ani. Pentru a opri specula cu locurile de veci, în urmă cu mai bine de zece ani, la nivelul municipiului Ploiești, s-a stabilit că acestea pot fi acordate, în baza unei cereri depuse de viitorul concesionar, care fie trebuie să facă dovada certificatului de deces al unei rude, fie să prezinte o adeverință medicală din care să reiasă că suferă de o boală incurabilă. Ei bine, plecând de la acest aspect, situația a degenerat cu timpul, în sensul că, multe persoane deși nu prezentau probleme de sănătate grave au dobândit locuri de înhumare în cimitire. Iar explicația este una singură. Ca peste tot oamenii vor să își rezolve problemele lumești în timpul vieții.

„Am copiii plecați. Prin urmare m-am preocupat să am și loc de veci. De fapt l-am concesionat pe șapte ani, astfel dacă se va întâmpla vreodată să mor copiii să nu fie obligați să-și facă vreo grijă. Mai mult, am plătit și pentru cruce, dar și pentru gărduleț”, ne-a spus tanti Georgiana, care a concesionat locul de înhumare de foarte mulți ani și, pentru a scuti copiii de o corvoadă, și-a trecut pe cruce inclusiv mesajul care să dăinuie după moarte, fiind completat totodată anul nașterii. 

Problema este că nu doar acest lucru a condus la lipsa locurilor de înhumare din cimitire. În ciuda faptului că s-a vorbit tot timpul de eliminarea speculei cu locuri de înhumare, fenomenul a continuat să existe, dar sub o formă mascată. Astfel, o altă practică des întâlnită a fost încheierea unui contract de concesiune a locului de înhumare, realizarea unui monument funerar și, ulterior, vânzarea, atenție, a construcției funerare, prin act notarial și în baza unei cereri înaintate către SGU. Astfel, într-o formă mascată ca fiind legală, avea loc transferul de la un concesionar la o altă persoană a locului de înhumare, fără să existe caracterul de urgență.

- Publicitate -

Dar, cu siguranță, întregul fenomen ar putea fi explicat mult mai bine de foști și actuali reprezentanți din administrația locală care ar putea să dea explicații pentru modul cum au obținut locurile de înhumare în cimitirele ploieștene, unii numai pe perioade scurte de timp, chiar dacă nu aveau atașată la cerere o adeverință care să confirme o problemă medicală incurabilă.  Cu siguranță însă nu vor face acest lucru…

 

 

 

 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Accident în Comarnic. Este al doilea eveniment rutier produs pe DN1, joi seara

Cel de al doilea accident s-a în Comarnic, primul...

Oradea a avut, doar în 2023, investiții din fonduri europene de 918 milioane lei. Ploieștiul…?

Numai în anul 2023 Municipiul Oradea a finalizat investiții...

Accident pe DN1, în zona Azuga. Șoferii autoturismelor implicate sunt asistați medical

Evenimentul rutier s-a produs joi, după ora 17, la...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -